Menu

Menu

Károsodott haj

A hajvégek ideális esetben átlagosan 3 hónapig tudják fenntartani egészséges állapotukat. Az ezt követő időszakban hatványozottan kezdenek roncsolódni – elvékonyodnak, töredezni kezdenek, a végeik kifehérednek, végül pedig letörik a hajvég. Ahhoz, hogy minél hosszabb ideig megőrizhető legyen egészsége, mind a vendégek, mind a fodrászok nagyon sokat tehetnek. Helyes eszköz és termékhasználattal, tudatos munkafolyamattal fenntarthatjuk a haj normál állapotát, s védeni tudjuk a káros környezeti hatások ellen.

A haj sérüléseihez két út vezethet: vagy mechanikus úton sérül, vagy kémiai hatások által. Ez előbbi csoportba tartozik, a vasalás, a szárítás, és minden egyéb, hővel járó folyamat (például a szauna használata) is, mely a haj dehidratációjához vezet.

Mivel ez egy többnyire visszafordíthatatlan károsodás, nagyon fontos, hogy mielőtt elkezdjük formázni a hajat, figyelembe vegyük annak vastagságát és minőségét, különös tekintettel festett hajak esetében. Hajvasaló használata előtt fel kell mérni, hogy mennyire igénybevett vendégünk frizurája, s eszerint kell tudnunk kiválasztani az ideális hőmérsékletet: míg szőkített haj esetében maximum 120 °C-ra melegíthetjük a vasat, egy vastagabb szálú, egészségesebb natúr haj esetében egészen a 200 °C-ig hevíthetjük fel azt. Természetesen a formázás során ügyelnünk kell a helyes technikára, az eszköz megfelelő irányú és időintervallumban történő hajban tartására is, hogy megóvhassuk a szálakat a megtöréstől és az égéstől is.
Mivel a hajvasalás napjainkban igen népszerű a fiatalok körében, érdemes megtanítani vendégünknek is a szakszerű használat alapjait, hiszen a haj a legtöbb kárt általában az otthoni formázás során szenvedi el. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy vasalást csak tiszta hajon érdemes végezni, és ajánlatos alkalmanként pihentetni a hajat! Az egyenesítéshez hozzájárulhatnak a kifejezetten erre a célra gyártott készítmények is, így nem szükségszerű minden alkalommal hajvasalóhoz nyúlni, ha egységes, fényes felületű frizurára vágyunk.

Ugyanilyen sajátosságnak számít az idősebb vendégeknél előforduló tupírozás, mely szintén igénybe veszi a hajat. Nekik ehelyett ajánlhatunk hajtő emelő készítményeket, amik a haj tövére hatva növelik a frizura volumenét, berakásnál pedig ügyeljünk kiváltképp a technikára.

A formázásban segítségünkre lehetnek még a megfelelő minőségű fodrászeszközök is, úgy, mind például a modern thermokefék, melyek a régi, gombos végű keféktől eltérően nem akadnak a szálakba, s nem törik meg őket. Vendégeinknek ajánljuk, hogy otthon kerüljék az előbb említett, ám még mindig gyakorta használt eszközöket, hiszen a mindennapi rohanásban nagyon sokat árthatnak az erős, tépő mozdulatokkal: a töredezés mellett tipikus velejárója az agresszív fésűhasználatnak a felső hajszálak göndörödése, illetve a hajvégek visszapöndörödése is.

Gyakran megfigyelhetőek a finishtermékek nem megfelelő használatával járó nyomok is a hajon. A sietős reggeli készülődések mellett sokan csak újabb réteget visznek fel a más előző nap bevont frizurára, melyet sűrűn kombinálnak otthoni formázó eszközeik hőhatásával. Ennek eredményeként a fejbőr nem jut oxigénhez, a szálak ragacsosakká válnak, ezáltal könnyebben törnek.
Fontos, hogy mielőtt a szalonban nekikezdünk a munkának, informálódjunk vendégünk szokásairól, elemezzük és diagnosztizáljuk a hajat, és a későbbiek folyamán beszélgessünk is el ezekről. Szűrjük ki a lehetséges otthoni hibákat, és segítsünk tanácsainkkal, szakértelmünkkel megértetni, mennyire fontos a hosszú távon való gondolkodás.

Segítsük felmérni, összegezni mindazon szokásokat, melyek befolyásolhatják a haj egészségét, hogy saját munkánkat is megkönnyíthessük. Itt számba vehetjük például az alvási szokásokat (manapság nagyon jellemzően a stresszes életmód sajátossága is, a hosszú ideig tartó álomba merülés, melynek vonzata a forgolódás, izzadás) és a fejbőr betegségeit is.

Minden kérdés és meglátás közelebb visz minket a lehető legtökéletesebb és legegészségesebb frizura megalkotásához, hosszú távon tehát mindenképpen megéri a részletes felmérés. Mindamellett, hogy saját munkánkat is megkönnyítjük, vendégeink is elégedettebbek lesznek!

A hajszerkezet egységének megbontásához alapvetően két út vezethet: vagy mechanikai behatás éri, vagy valamilyen kémiai folyamat eredményeként válik sérültté. Ez előbbiről bővebben is érteleztünk már – vendégeink sajnos gyakran ártanak maguknak e módon, hiszen legtöbbször nincsenek is tisztában a hétköznapi frizurakészítés eszközeinek (pl. a hajszárító- és vasaló, a kefék) helyes használatával, vagy csak egyszerűen rohanó életmódjuknak köszönhetően időhiányra hivatkozva siklanak el felette. Fodrászként nagy szerepünk van abban, hogy segítsük őket tanácsainkkal, és igyekezzünk ráhatással lenni mindennapi hajápolási metódusaikra.

Károsító kémiai hatások

E kategóriába sorolhatjuk a hajszínváltoztató termékek következtében létrejövő ártalmakat, vagy a hajszerkezetet befolyásoló frizuramódosításokat (hullámosítás és egyenesítés).

Szalonbéli munkánk során az esetek nagy százalékában vendégeink új hajszínt kérnek tőlünk, amivel fodrászként is sokat árthatunk. A legtipikusabb hiba, amibe ilyenkor belefuthatunk a hidrogénperoxid nem megfelelő alkalmazása.

Tartsuk szem előtt, hogy a hajszín módosításához nincsen feltétlenül szükség erős oxidálószerre, hiszen amennyiben csak egy árnyalatmódosítást kívánunk elérni, (például egy középbarna hajjal érkező vendég gesztenyebarna frizurát kér) egy sima színezéssel is megoldható a feladat, nem szabad feleslegesen terhelni a szálakat.

Ügyeljünk arra is, hogy még akkor sem feltétlenül célravezető automatikusan az erős oxidálószer után nyúlnunk, ha a világosítás a cél – ennek helyes használata nagyban befolyásolja a hajszerkezet állapotát: túlzott alkalmazása során a haj veszít hidratáltságából, kiszárad, ami által könnyen töredezetté válhat.

Természetesen szalonunkban mindenképpen fogunk találkozni olyan esetekkel is, amelyekben elkerülhetetlen, hogy ilyen mód befolyásoljuk a színt: olykor 3, 4 vagy akár 5 árnyalatnyi különbséget kell elérnünk, hogy a vendég kívánságát teljesíteni tudjuk. Ilyenkor viseltessünk különös odafigyeléssel a hatóidő és a keverési arány betartására. Nem kétséges, hogy ekkor már 12%-os hidrogénperoxiddal kell dolgoznunk, de – és ez a lényeg – nem mindegy, hogy azt hogyan, és hova hordjuk fel a hajra. Másként kell gondolkoznunk tőfestésnél, és másként akkor, ha egy natúr hajat színezünk. (Előbbi esetén vigyázzunk, hogy ne húzzuk túl a lenövés vonalán a festékünket, mivel ezáltal a törésvonal mentén erőteljesebb roncsolódást szenved a haj, mint a hossz további részein!)

Ne feledjük, a hőhatással járó munkálatokat az erős oxidálószer használata után kerülni tanácsos!

Ehhez a témához meg kell említenünk a szőkítést is, ami a fodrászok számára az egyik legveszélyesebb, ingoványosabb terep a haj egészségének szempontjából. A szőkítés egy nagyon összetett folyamat, mely során a hajban megtalálható melanin szemcsék elszíntelenítésre kerülnek, ami által megváltozik a szálak struktúrája is. Ez a folyamat lúgos kémhatással jár, így ezután az árnyalással savas közegbe kell helyeznem a hajat, hogy visszaállíthassuk a pH szintet, végezetül pedig vissza kell zárnom a szálak szerkezetét, a megfelelő hatóanyagok és antioxidánsok kiválasztásával. Ehhez kiváló pakolásokat biztosítanak a termékforgalmazók, s több készítményt javasolhatunk mi is vendégeinknek az otthoni ápoláshoz is.

Jellemzően a rossz anyaghasználatra valló jelenség, ha a frufru és a pajesz vonalában a szálak teljesen elvékonyodnak, hiszen itt alapállapotukban is vékony a haj, ezért itt még inkább oda kell figyelnünk arra, hogy betartsuk a hatóidőt, és óvjuk egészségét.

Azt tanácsolom, hogy mielőbb belekezdünk egy színmódosítással járó frizura elkészítésébe, alaposan gondoljuk át, hogyan tehetjük meg a tőlünk telhető legtöbbet azért, hogy a végén ne csak szép, de ápolt is legyen vendégünk haja. Tartsuk be a technikai sorrendet, ügyeljünk a hatóidőre, használjunk megfelelő fóliát, és ne felejtsük el hangsúlyozni az otthoni kezelés fontosságát sem, hiszen csak együttes közreműködésünk óvhatja meg a szálakat a károsodástól.