Az örök klasszikus.

Az évek során a bob frizura sok köntösben megjelent már, de nevezhetjük akárhogy, alappillérei az ötvenes évek óta változatlanok.

Bob frizura

Robbanásszerűen terjedt a rövid haj viselése a nők körében, a bob rövidebb és hosszabb változatai készültek, híresebbnél híresebb nők viselésével. Gondoljunk akár Coco Chanel-re vagy Edith Piaf-ra. Ez a frizura maga volt a pimasz és erős nő ismérve, a kezdeti feminizmus szimbóluma.

A ’30-as évekre az effajta hajviselet feledésbe merült. Majd Vidal Sassoon 1954-ben indított „hajforradalma” ezzel a formával csúcsosodott ki a ’60-s évekre. Sassoon újító ötleteinek hatterét és ihletését az építészet adta. Innen jött az a tudatosság, aminek köszönhetően a mai napig dolgozunk. Az általa kialakított bob fazon már egy sokkal letisztultabb geometrikusabb forma volt.

Bob frizura

Azonban az első, 1957-ben Mary Quant-nek készített frizura, ugyanazt a megbotránkoztatást érte el, mint elődei. Majd futótűzként söpört végig Európán és Amerikán, hosszabb és rövidebb változataiban egyaránt. Emblematikus képviselői közt tudható Peggy Moffi, aki a mai napig hódol az állandóság eleganciájának.

Bob frizura
Bob frizura

Sosem tűnt el a mindennapokból ez a hajviselet, de ha új ízt vitt bele valaki, mindig nagyot robbant.

Így történt ez a ’70-es években is, amikor Uma Thurman lépett vászonra Mia Wallace szerepében. Miben volt más, mint az eddig ismert változatok?
Bár ebben a korban a hosszabb formák hódítottak, visszanyúltak a legkezdetlegesebb formánál is látott frufru ötletéhez. Egy karakteres egyenes frufru képében. A sztorit ismerve pedig tudjuk, itt sem egy kertvárosi idealizált feleség kapta a karakteres formát.

Bob frizura

Ha említésre kerül a kultikus film, egyből mindenki maga előtt látja John Travoltát és a kor szexszimbólumát az ikonikus bob frizurájával.

Bob frizura

Az 1990-es években számos híresség viselte ezt a formát, gondoljunk akár Jenifer Aniston-ra vagy, Cameron Diaz-ra a „Fogd a nőt és fuss” c. filmben. Az újabb vérpezsdítést viszont a kétezres évek elején futott Amelie c. filmben hozta el nekünk a francia színésznő, Audrey Tautou.

Újabb értelmezést és stílust kapott a frizura, pedig ugyanaz a vágástechnika, ráadásul a már ’70-s években hódított frufru ötlettel, de mégis egy egészen más végeredmény és hatás. A lázadás, a női erő jelképe, a francia sikk és eleganciájává avanzsálódott.

Bob frizura

Aztán jött a nagy fordulat! Victoria Beckham-mel, aki a kétezres évek közepén a Spice Girl-s évei alatt egy hátul felnyírt, középen elválasztott, előre hosszabbodó bob forma viselésével újabb lavinát indított el. Szexi, sejtelmes, nőies, és még mennyi jelzőt mondhatnánk. Pedig ugyanarról a rövid formáról beszélünk.

Napjainkban is él, virágzik a bob forma szeretete. Gondoljunk csak bele, pár éve nagy teret hódított a Long bob, talán Selena Gomes-nél ütötte fel fejét először. Ma már a forma hullámos változata örvend a legnagyobb népszerűségnek. Rengeteg hazai és külföldi híresség viseli ezt a frizurát, hossztól és elnevezéstől függetlenül.  Nem tudjuk és nem is lehet megunni, hiszen a legsokszínűbben hordható forma. 

Ahány viselője akad ennek a karakteres frizurának, mind különleges. Véleményem szerint, a mai nő, aki erős, határozott és az élet minden területén megállja helyét, méltón viseli. Ma már mindazt magában foglalja, amit az évek során jelenteni szeretett volna. Legyen szó erőről, szexualitásról, önállóságról, vagy egyszerűen a praktikumról egy elegánsan hordható formába zárva.