Országjáró Fátrai képzés indult melírtechnikák témakörben.

Fátrai Krisztina fodrászmester már sok éve oktat, most pedig egy országjáró tanfolyamsorozat keretében mutatja be a melírtechnikákat és a mögöttük rejlő tudást. A turnéról és a melírtechnikák újdonságairól kérdeztük a fodrászmestert.

Nem ma kezdted az oktatást. Mi a motivációd ezzel kapcsolatban?

Lassan harminc éve foglalkozom fodrászok továbbképzésével. Ez egy hosszú folyamat volt. Ahogy múltak az évek, a tudásom is növekedett, mostanra pedig egy küldetéstudat alakult ki bennem és azt is szeretném elmondani, ami a fejemben van. Ezt fiatal koromban nem tudtam volna megfogalmazni, most azonban azt szeretném, ha a fodrászok egyre magasabb szinten művelnék a szakmájukat. Ahol tudok, igyekszem ott segíteni.

Ennek legújabb mérföldköve a mostani tanfolyamsorozatod. Hogyan jött ehhez az ötlet?

Melírtechnikák oktatásával már régóta foglalkozom. Két évvel ezelőtt pedig elkezdtem tartani egy tanfolyamtípust, ami háromnapos melírtechnikai és szőkítéselméleti képzés volt. Ez elméleti és gyakorlati oktatás is volt, de egyszerre csak kis létszámmal tudott működni. A nagy igény miatt azonban szerettem volna ezt nagyobb közönség elé is vinni. Az ötlet innen jött. A mostani képzéseket azonban már nem egyedül tartom, hanem a Fátrai Team nevű csapattal.

A melírtechnikák témájában online oktatóvideókat is készítettem, ezekre szintén óriási az igény. A fodrászoknak nagy szüksége van a szőkítőrendszerekről és a melírtechnikákról szóló anyagokra. Ezek a videók segítettek az igényfelmérésben. A mostani turné pedig lehetőséget ad arra, hogy az ország azon részeire is eljussunk, ahonnan a fodrászok nehezebben vagy ritkábban jönnek fel Budapestre tanulni.

Székesfehérvár volt a turné első állomása. Hogy sikerült a bemutató?

A tanfolyamon 76 ember vett részt, ami egy igazán szép szám, annak fényében, hogy csak online került meghirdetésre az esemény. Voltak olyanok, akik egészen Pécsről, Szombathelyről vagy Budapestről utaztak el Székesfehérvárra, mert nem akarták megvárni, amíg adódik egy közelebbi helyszín.

A minőségért pedig a Lisap cégnek lehetünk hálásak, akik beálltak a kezdeményezés mögé. Ők biztosították azt, hogy a körülmények mind nekünk, mind pedig a közönségnek kedvezőek legyenek. Egy tökéletes hangosítás és fénytechnika sokat jelent egy ilyen oktatás esetében és az sem mindegy, hogy a közönség milyen székeken üli végig a kurzust.

Fátrai Krisztina melírtechnikai oktatása a Lisap támogatásával

Ez a minőség abban is visszatükröződött, hogy a közönség jól érezte magát, aktívan részt vett az oktatásban. 76 ember tudott interaktív lenni és teljesen ránk tudtak hangolódni.

Egy ilyen gyakorlat nélküli, elméleti oktatás is tud jól hasznosulni?

Persze! Az információk befogadása mindenkinél más. Egyesek gyakorlat-orientáltak, másoknak a vizualitás segít. Az pedig az én feladatom, hogy mindenkit meg tudjak fogni. Az előadástechnika, az orgánum, a szemkontaktus és a megfelelő dinamika mind-mind nagyon fontos. Mögötte pedig persze ott van mindaz a tudás, amit közölni szeretnék.

Nekem szívem, lelkem fodrász, de muszáj, hogy tisztában legyek ezekkel a kommunikációs- és előadói technikákkal, ha közönség elé állok.

Van az oktatásnak konkrét célközönsége, akinek kifejezetten ajánlott a részvétel?

Az oktatás teljesen nyitott. Nincs rálátásom arra, hogy ki jelentkezik és nem szabtam előfeltételt. Igyekszem mindig megtalálni a hidakat, de persze minél nagyobb a közönség, ez annál nehezebb. Sok múlik az emberi és szakmai hozzáálláson. Számomra a legfontosabb az igény felkeltése. Ha az oktatás után valaki csak egyetlen mozdulatot másképp csinál, mint addig, akkor az már megérte.

Fátrai Krisztina fodrászbemutatója Székesfehérváron

Milyen változásokat/újdonságokat látsz a melírtechnikák terén?

Ha folyamatosan jelen vagy a szakmában és nyitott vagy a fejlődésre, akkor a változásokkal együtt tudsz haladni. A dolog egyébként három irányból közelíthető meg:

Az egyik rész a különböző szőkítő anyagok terén megfigyelhető fejlődés, hatóanyagban és összetételben egyaránt. Sok évvel ezelőtt ez egy kifejezetten lassú folyamat volt. A fodrászok gyakran megszoknak egy terméket, majd nehezen váltanak, hiszen felelősek a vendég hajáért. Használjuk a jól beváltat, pedig lehet, hogy egy új termékkel sokkal kíméletesebb és jobb eredményt érnénk el. Erről is szó esik az oktatásomon. Én is folyamatosan képzem magam és szeretek új anyagokat kipróbálni.

Manapság sokkal könnyebb fodrásznak lenni, mint korábban. Széles a választék, sokfélék a hatóanyagok és összetételek, és ezek mind fejlődnek.

A dolog másik része, hogy tisztában is kell lennem ezekkel az új hatóanyagokkal és a különbségekkel a régihez képest. Kifejezetten új melírtechnika egyébként nincs a piacon, eszközök viszont igen, amelyek segítségével könnyebbé és gyorsabbá válik a munka. Ezen kívül kombinációk vannak a melírtechnikákban, ezek viszont végtelen mennyiségben. Ezeket a kombinációkat viszont helyesen kell használni. Mind a technikákat, mind az anyagokat. Mindent meg kell tehát tanulni, tűpontosan és logikusan kell értelmezni.

Ránk, fodrászokra jellemző, hogy egy idő után rutinból dolgozunk. Kialakul a vendégkör, jönnek a berögzült, bevált fogások és azt használjuk kifulladásig. Saját magamat is folyamatosan figyelem, és amikor jönnek a jelek, változtatok. Fodrászként nem engedhetem meg magamnak, hogy elfásuljak, még harminc év után sem. Merjünk változtatni, fontos a folyamatos fejlődés. Én ebben is szeretnék segíteni a mostani tanfolyamsorozattal.

A harmadik lépcső pedig az, hogy a fodrászok fejében minden tudásmorzsa a helyén legyen. Azt vallom, hogy a kéz csak akkor működik jól, ha rend van a fejben. Csak így lehet egy munka egyedi és megismételhető. Gyakran mondják a fodrászokra, hogy ha jó kedve van, jót csinál, ha rossz kedve van, rosszat csinál. Tökéletes frizurát kell készítenünk a legnagyobb rosszkedv ellenére is.

Lehet, hogy nem minden fodrász képes erre?

Melírtechnikák terén azt látom, hogy a fodrászok bátortalanok. Ragaszkodnak egy-egy technikához és nem kombinálnak. Én mindenkinek azt javaslom, hogy merjen gondolkodni és kombinálni. Ugyanakkor megtanultam, hogy vannak, akik folyamatosan vágynak az újra, másoknak pedig elég egy-egy technika.

Mindenkinek vannak határai, de ha a belső világát képes vagyok megszínezni, akár csak egyetlen tanáccsal vagy technikával, akkor remélhetőleg el tudom indítani azon az úton, amit én gyönyörűnek tartok. Mert a tudatos munkaerőt, biztonságot és örömet okoz. Ez pedig akár kommunikációs tipp, konzultációs tanács is lehet. Utóbbi nagyon fontos, ezért erre is figyelmet fordítok az oktatáson, ugyanakkor ismernünk kell konkrét kérdéseket, illetve tudnunk kell, mit kell nézni egy-egy vendég által hozott fotón. Ez egy nagyon komplex tudás.

Fátrai képzés 2023-ban országszerte

Átadható ez egy egynapos oktatáson?

A bemutatott modelljeink hajának egy részét előkészítjük, a többi terület pedig a színpadon készül. Mindeközben pedig igyekszem átadni a lehető legtöbb tudást a melírtechnikákról. De ez nem csak erről szól, hanem, hogy mi van mögötte. Nagyon fontos a háttértudás. Kívülről nem tűnik összetettnek a dolog, de pont ebben rejlik a szépsége és a varázsa. Ha ebből bármit is sikerül átadnom, akkor már boldog vagyok.

Mivel készülsz a turné további részére?

Az elméleti bázis ugyanaz. A modellek azonban változnak és mivel egy-egy archoz vagy hajhoz más technikát alkalmazunk, ezért ez a része mindig változik. Néhány helyszínen helyi modellekkel dolgozunk, akikkel az oktatás előtti napon konzultálunk és készítjük elő a hajukat. Más esetben mi visszük le a modelleket Budapestről, de őket sem ismerjük. Ez számomra is garantálja a változatosságot és azt, hogy a lehető legtöbb kombinációt bemutathassam. A melírtechnikák világa kimeríthetetlen és sosem nyugodhatunk bele abba, hogy már mindent tudunk.

Országjáró bemutató körutunkról az alábbi oldalalakon is olvashattok:

Győr

Székesfehérvár

Nyíregyháza